Korona pakotti kotiäidiksi

Olin jo jonkin aikaa suunnitellut lapsemme päiväkotipaikan vaihtamista yksityiseltä julkiselle toimijalle. Korona vauhditti päätöksentekoa ja nyt se on tehty - irtisanoin eilen 2.5 -vuotiaamme päiväkotisopimuksen. Koko eilinen päivä meni suunnitellessa lukujärjestystä lapselle ja ilmoittaessa lasta harrastuksiin arjen jokaiselle päivälle. Sitten iski epätoivo.

Aloin pohtia yksityisen päivähoidon vaihtamista julkiselle siinä vaiheessa, kun sain tietää olevani raskaana. Realistisesti, toinen lapseni aloittaa päiväkodin vuoden 2021 lopulla. Lapseni käymä nykyinen päiväkoti on ihana, kodikas ja pieni 'Peppi Pitkätossun Huvikumpu' keskellä asuinaluettamme. Lastani kasvattava henkilökunta on ihania ja kaiken kaikkiaan ei ole moittimista.


Tässä syyt päiväkotisopimuksen irtisanomiselle:


Järkevä rahankäyttö


Minulle on tärkeää, että sisarukset ovat samassa päiväkodissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että maksaisimme päivähoidon tukien jälkeen suunnilleen 1284,00 EUR kuukaudessa päivähoidosta lapsemme nykyisessä päiväkodissa. Julkisella toimijalla summa olisi yhteensä jotain alta neljäsataa euroa kuukaudessa - kuitenkin murto-osa nykyisestä. Päivähoidon laadussa ei ole eroja suuntaan tai toiseen.


Heinäkuussa saadessani eteeni 642,00 EUR laskun kuukaudelta, jolloin päiväkoti on pitänyt ovensa kiinni eikä tarjonnut korvaavaa hoitopaikkaa - meni oikeasti vähän tunteisiin; Kyseessä on voittoa tavoitteleva yritys, minkä tehtävä olisi näkemykseni mukaan maksaa työntekijöidensä lomat eri tavalla - ei veloittaa päiväkotipäivistä päiväkodin ollessa kiinni. Tämä kaikki luki sopimuksessa ja asiassa ei sinänsä ollut mitään epäselvyyksiä - siltikin otti päähän maksaa tyhjästä. Siihen päälle palkkasimme vielä hoitajan avukseni muutamaksi päiväksi viikossa puolisoni tehdessä täyttä työviikkoa koko kesän. Päivähoitokustannuksemme heinäkuulta ylsivät siis tonniin. Kuvittelin heinäkuun olleen se ratkaisun hetki ilmoittaessani lapseni jonoon yhteen paikalliseen julkiseen päiväkotiin. Sovin nykyisen päiväkodin kanssa, että lopetamme päivähoidon vasta sitten, kun saamme paikan julkiselta. Kunnes tuli elokuu..."Ongelmallisessa tilanteessa kannattaa testaus kohdentaa oireisiin aikuisiin ja nuoriin. Sen vuoksi me infektiolääkärit ehdotamme, että lievistä kuumeettomista infektioista kärsivät pienet lapset saisivat palata päivähoitoon ilman koronavirustestausta, jos testaus ei ole kohtuudella järjestettävissä. Yhteiskunnan pyöriminen varmistetaan vain, jos lieväoireiset lapset voivat osallistua päivähoitoon tarvittaessa ilman testitulosta." -HS 15.08.2020

Lapseni ehti olla päiväkodissa puolitoista viikkoa heinäkuun tauon jälkeen, kunnes hänen nenänsä alkoi vuotamaan hiekkalaatikolla torstai-iltapäivänä. THL:n suosituksia noudattaen päiväkodin henkilökunta ilmoitti, että lapsemme olisi tervetullut takaisin päivähoitoon negatiivisen koronatestin saapumisen jälkeen. Soitin heti Uuteen Lasten Sairaalaan ja sain yhteyden heihin seuraavana aamuna; ensimmäinen koronatestiaika olisi sunnuntaina. Testitulosten odotteluaika on jopa viisi arkipäivää. Laskin todennäköisyyden sille, että lapseni nenä tulisi luultavasti valumaan ainakin yhtenä päivänä per syyskauden kuukausi. Tämä tarkoittaisi sitä, että hyvin todennäköisesti maksaisimme päivähoitomaksua lapsen ollessa enemmän tai vähemmän kotihoidossa koko loppusyksyn.


Toki olisi ollut mahdollisuus viedä lapsi yksityiseen terveydenhoitoon koronatesteihin, odottaa tuloksia kaksi arkipäivää ja maksaa kaksisataa euroa. Tällöin päivähoitomaksumme elokuulta olisikin käytännössä 842,00 EUR. Tämä ei ollut vaihtoehto. Toki tämän saman palvelun saa tietynlaisella sairasvakuutuksella. En ole kokenut sairasvakuutusta tarpeelliseksi itseni, enkä kenenkään perheenjäseneni osalta. Suomessa on upea terveydenhoitojärjestelmä, ja sitä ei mielestäni tulisi kuormittaa turhilla koronatesteillä pikkulasten nenien vuotamisen vuoksi. Yhden Emmin mielipide ei paljoa paina; onnekseni alan huiput infektiolääkärit ovat kanssani samaa mieltä ja ilmaisseet kantansa HS Mielipidekirjoituksessa, mikä julkaistu tänään lauantaina 15.08.2020. Mielipidekirjoitus ei tosiaan ole yhden asiaan kouluttamattoman äitylin tuohtunut kannanotto, vaan sen ovat allekirjoittaneet Infektiolääkärit, jotka työskentelevät sairaaloissa ympäri Suomen.


Lapsen kielellinen kehitys


Toinen syy julkiseen päivähoitoon hakeutumiselle on lapsemme kielellinen kehitys. Muutimme sen vuoksi Suomeen, ja valitsimme suomenkielisen päiväkodin, koska minulle on tärkeää kasvattaa lapsestani ensin suomenkielinen suomalainen. Sen jälkeen kun äidinkieli on opittu, kaikki kielet joita lapseni omaksuu, ovat vain rikkaus.


Lapseni on tällä hetkellä päiväkotiryhmän vanhin. Ryhmässä on yhteensä viisi lasta, joista huomattava osa eivät puhu suomenkieltä äidinkielenään. Suurin osa ryhmän tämänhetkisistä jäsenistä ovat vielä niin nuoria, etteivät osaa puhua.


Tilanne on ollut melko sama koko sen vuoden ajan, kun lapseni on kyseistä päiväkotia käynyt. Että suurin osa lapsista ovat äidinkieleltään ruotsinkielisiä -tai muun, kuin suomenkielisiä. Henkilölle, jolla puheenviivästymää, tällainen voi olla haastava ympäristö oppia sitä ensimmäistä kieltä. Lapsi viettää kuitenkin huomattavan suuren osan ajastaan päiväkodissa.Toinen syy julkiseen päivähoitoon hakeutumiselle on lapsemme kielellinen kehitys. Muutimme sen vuoksi Suomeen, ja valitsimme suomenkielisen päiväkodin, koska minulle on tärkeää kasvattaa lapsestani ensin suomenkielinen suomalainen. Sen jälkeen kun äidinkieli on opittu, kaikki kielet joita lapseni omaksuu, ovat vain rikkaus.

Kotiäidiksi yhdessä yössä


En voisi sanoa, että "en ole laisinkaan kotiäiti-henkinen". Tykkään siitä, kun ympärillä on paljon lapsia ja jos rehellisiä ollaan - koen vähemmän huonoa omaatuntoa omiin asioihini keskittymisessä, kun lapsellani on seuraa. Toisin sanoen, tykkään suurista lapsimääristä itsekkäistä syistä. Olen huomannut, että kun talossa on kaksi lasta, niin silloin vielä joutuu näkemään hieman enemmän vaivaa itse lasten kaitsemiseen. Heti kun määrä on enemmän kuin kaksi, lasten ryhmädynamiikka muuttuu niin, että minulla on paljon helpompi keskittyä omiin asioihini. Siksi toivotan kaikki lapset tervetulleiksi meille leikkimään ja syömään.

Meillä nyt kuitenkin on vain yksi lapsi, ja toinen tulossa. Olen tyytyväinen tähän lapsilukuun.


Ensimmäisen lapseni vauvavuoden perusteella voisin sanoa, että olen maailman paskin kotiäiti. Minun on rehellisesti sanoen haastavaa leikkiä lapseni kanssa. Omat haasteensa tähän tuo se, että keskittyisin mielummin työntekoon täysillä. Tähän toki vaikutti myös sellainen asia, että lapseni ei ollut missään hoidossa 1v 3kk alkaneen päiväkodin lisäksi ennen kahta ikävuotta - siis edes muutamaa tuntia. Nyt hänen isovanhempansa ovat hoitaneet häntä muutaman kerran. Lisäksi puolisoni teki pitkiä työpäiviä. Näin ollen äitiys oli minulle lähinnä pakonomaista suorittamista. Lapseni päiväkodin alkaessa hänen ollessaan 1v 3kk ikäinen, pääsin täysillä kiinni työntekoon ja lataamaan akkuja minulle sopivalla tavalla. Tästä oppineena, aion viedä toista lastani hoitoon isovanhemmille paljon aikaisemmassa vaiheessa, tai vaihtoehtoisesti palkata apua ulkopuolelta. Ulkopuolisen avun palkkaaminen on ehdotonta siinä vaiheessa, mikäli päätän palata työelämään lapsen vauvavuotena. Tällöin tosin aion kuitenkin työskennellä kotoa käsin - minulla ei olisi sydäntä jättää pientä vauvaa yksin.


Nyt olen päättänyt, että ennen toisen lapsemme lähestyvää syntymää, keskityn täysillä ensimmäisen lapseni kanssa harrastamiseen ja puuhasteluun. Todistan samalla itselleni, että pystyn olemaan läsnäoleva äiti. Tai sitten haen oikotietä kahdenkeskeisestä puuhastelusta lapseni kanssa harrastusten avulla. Rukoilen, että harrastuksia ei taas suljeta elävän Korona-tilanteen vuoksi. Toki tarvitsemme myös hoitajan, ja sellainen on haussa. Hoitajan pesti olisi avoinna niin kauan, kunnes saamme paikan julkisesta päivähoidosta alueeltamme.


Kotiäidin ensimmäiset teot eilen olivat lukujärjestyksen laatiminen. Päiväkodista jäi käteen paljon hyvää; tarkat rutiinit ja päivärytmit. Olen siitä ikuisesti kiitollinen. Niin helppoa!


- 08:00 - 10:00 ulkoilua

- 10:30 - 11:30 ruokailu

- 11:30 - 14:00 pesulle ja nukkumaan

- 14:30 - 17:00 ulkoilua


Lisäksi olen ilmoittanut meidät (tai lapsen ja hoitajan, mikäli hoitaja löytyy. Koska synnytykseni jälkeen mamma olla hieman väsynyt - ja haluan että joku keskittyy täysillä VAIN esikoiseeni) erilaisiin harrastuksiin kuten muskariin, jalkapalloseuraan, sirkuskouluun, taidekouluun ja johonkin leikkipiiriin.


Nyt vain psyykkaan itseäni, että kyllä tästä syksystä selvitään. Ja tulevasta vuodesta. Rukoilen myös sitä, että lapseni pääsee mahdollisimman pian uuteen päivähoitopaikkaan. Uskon, että päiväkodin tarjoama sosiaalinen ympäristö ja pedagogisesti suunniteltu ohjelma ovat kuitenkin paras paikka lapsen kehitykselle.

Miten Korona on vaikuttanut sinun perheesi arkeen?© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com