Kuinka huijata lapsi syömään kasviksia?

Lapsettomana suhtauduin nirsoihin lapsiin ajatuksella, että heidän vanhempansa olisivat opettaneet heistä nirsoja. Lisäksi pidin allergisia lapsia rasittavina, ja ajattelin että allergiatkin ovat vanhempien lapsilleen keksimiä rajoituksia. Äitiyden myötä olen ymmärtänyt, kuinka idiootti olen ollut monessakin asiassa - myös näidenkin ajatusteni suhteen. Äitiys on opettanut minua myös käyttämään luovuutta saadakseni lapseni syömään riittävästi kasviksia. Kuulostaako tutulta?


Meidän perheessä syödään lähtökohtaisesti ihan kaikkea. Pyrin noudattamaan ravintoympyrää ja tarjoamaan lapselleni riittävästi puhtaista ruoka-aineista peräisin olevia vitamiineja, proteiineja ja hivenaineita. Haasteita tuottaa lapseni nirsous; hän voisi elää kuivalla spagetilla, riisillä ja hedelmillä.


Allergiat rajoittavat ruokavaliota


Hyvin pienestä pitäen lapseni rakasti suunnattomasti tomaatteja, mansikoita ja kananmunaa. Valmistin siis paljon tomaattipohjaisia bolognese-henkisiä kastikkeita, joihin oli helppo piilottaa erilaisia kasviksia hienontaen ne joukkoon. Mansikoita meillä oli tarjolla lähes joka päivä. Kuten myös kananmunaa. Noin vuosi sitten lapseni iho alkoi reagoimaan voimakkaasti; ihottumaa tuli ensin taipeisiin, josta se levisi rintakehään ja selkään. Minun - joka en usko allergioihin, tuli mennä itseeni ja kokeilla, josko ihottumat loppuisivat jättämällä lapsen ruokavaliosta pois mansikan ja tomaatin. Ihottumat helpottuivat huomattavasti, mutta iho reagoi silti johonkin. Vaihdoin kaikki mahdolliset kodin pesuaineet superhyper -ekologisiin pesuaineisiin ja ostin parhaat voiteet ihottumien hoitoon. Mikään näistä toimenpiteistä ei auttanut. Tuntui, kuin ihottuma vain leviäisi ja pahenisi päivä päivältä. Sitten tajusin, että mehän syömme joka aamu lapseni rakastamaa superluomukananmunaa. Ei auttanut muu, kuin testata mitä tapahtuisi, jos jättäisi pois kananmunan. Viikon aikana ihottuma parani 60%:sti. Edelleen lapsi saa päiväkodissa kananmunaa sisältäviä ruokia, ja iho reagoi vähän. Lapseni uloste ei ole kovin kiinteää, joten epäilen että meidän tulee käydä perusteellisissa allergiatesteissä selvittämässä allergeenit. Voi olla, että sieltä löytyy myös maitoon ja vehnään viittaavia herkkyyksiä. Tätä sen enempää spekuloimatta, annan ammattilaisten selvittää asian. Ihan jo pian alkavaa julkista päivähoitoakin varten; julkisessa päivähoidossa edellytetään virallisia raportteja erityisruokavalioihin liittyen.


Näin huijaan lasta syömään kasviksia, joita hän ei muuten söisi


Lapseni ei todellakaan suostu syödä esimerkiksi kesäkurpitsaa tai avokadoa sellaisenaan. Avokado on ihan huippu ei pelkästään sen sisältämien rasvojen ja vitamiinien lisäksi - vaan siksi, että sen saa niin helposti piilotettua pastan joukkoon. Meillä usein lojuu jääkaapissa käyttämättä jääneitä tuoreita yrttejä, sitrushedelmää, valkosipulia ja avokado. Tästä saa loistavan ja helpon pastan lapsille; ainekset voi vain pilkkoa, muussata, sekoittaa yhteen ja lisätä spagetit tai muun pastan joukkoon. Joskus käytän hieman liikaa valkosipulia - toiset lapset eivät kestä valkosipulin (tai sitrushedelmien) voimakasta makua.


Kuinka teillä syödään kasviksia? Onko allergiat rajoittaneet teidän lapsen ruokavaliota? Kiinnostaisi myös tietää allergiatestausprosesseista. Kiitos vinkeistä!

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com