Kuinka selvitä vauvavuodesta

Updated: Aug 8

Ensimmäinen vuosi vauvan kanssa voi tuntua haastavalta; unettomuus, kehon muuttunut ulkomuoto, parisuhde-elämä... Listatakseni muutaman osa-alueen. Moni on ihmetellyt ääneen, kuinka jaksoin ja ehdin tehdä töitä koko vauvavuoden ja samalla hoitaa lapsen 24/7 sekä olla aidosti läsnä?
Uskon, että kaikessa on kyse balanssista, aikatauluttamisesta ja täytyy myöskin osata priorisoida asioita. Katsonko hömppäohjelmaa Netflixistä, luenko päivän Hesarin, siivoanko, teenkö töitä vai nukunko silloin kun vauva nukkuu? Voin ihan suoraan sanoa, että en lukenut yhtäkään Hesaria vauvavuotena sitten vauvan syntymän, ja TV:n katsominen jäi hyvin vähäiseksi. Omaa aikaa on kuitenkin oltava - ja en laske työntekoa yksinään riittäväksi sellaiseksi, vaikka työnteosta nautinkin. Onnistuin tasapainottamaan elämäni paremmin, kun uskalsin tältä ensimmäiseltä vuodelta vauvan kanssa odottaa. Harrastin ja sosialisoin ihmisten kanssa itseasiassa enemmän kuin lapsettomana. Näistä asioista minun arkeni koostui vauvavuotena, ja onnistuin muokkaamaan harrastukset sellaisiksi, että vauvakin nautti niistä samanaikaisesti:


1. Kehonhuolto


Osteopatia

Kehonhuolto alkoi jo vauvan ollessa vatsassa, kun aloin käymään FemiHealth -naistenklinikalla ensin Sara Lexmondin äitiysosteopatiassa, minkä jälkeen aloimme käymään Saralla vauvan kanssa. Vauvalla oli synnytyksen jälkeisiä jumeja, ja osteopatia tosissaan auttoi niihin - samalla korjautui imuasento rintaruokinnassa.


Fysioterapia


Äitiysfysioterapeutin tarkastettavaksi menin joitakin viikkoja synnytyksen jälkeen; jälleen kerran FemiHealthille ja silloin minut vastaanotti asiantunteva äitiysfysioterapeutti Sonja Toivola, joka myös rohkaisi ja neuvoi minua imettämisessä. Sonja oli myös ensimmäinen henkilö, jonka seurassa uskalsin julki-imettää. <3 Sonja tsekkasi ultraäänellä erkaumatilanteeni ja totesi, että erkaumaa ei ole. Se oli helpottava uutinen.
Hieronta


Raskausaikana ja raskauden jälkeen kävin Sara Seppäläisellä FemiHealthilla raskaus- ja äitiyshieronnassa. Koin sen erittäin tehokkaaksi; henkilö, joka on perehtynyt äitiyshierontaan, osaa käsitellä juuri ne kohdat kehosta, mitkä joutuvat eniten koetukselle raskauden aikana. Noin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen uskaltauduin urheiluhierojalle. Sittemmin olen käynyt Henrikka Piiroisella Helsingin Urheiluhieronnassa kerran kuukaudessa. Henriikalle ja Saralle kummallekin suuret suositukset.Personal Trainer + Salitreeni


Kun aloin odottamaan vauvaa, painoin 65kg. Siinä vaiheessa olin käynyt vuoden ajan joogassa ja uimassa keskimäärin kuusi kertaa viikossa. Raskauden myötä liikkuminen jäi, ja turposin kuin ilmapallo; synnytyslaitoksella painoin huikeat 105kg. Olin valtava. Vaikka kyse olikin raskaudesta, niin herranjestas sentään - nyt tiedän, miltä tuntuu olla isokokoinen. Se on ihan hirveän kuluttavaa ja raskasta - ihan jo jaloille. Aloitin käymään mammojen pienryhmässä My Body and Balancella joulukuussa 2018 vauvani ollessa seitsemän kuukauden ikäinen. Meitä oli siellä kuusi mammaa ja kuusi vauvaa. Siis aivan huippuryhmä, ja äärettömän huippu valmentaja Tiina Veijonen, joka myös omistaa kyseisen salin. Jatkoin treenaamista kesäkuulle 2019 asti.2. Luova harrastus: piano- ja laulutunnit


Olin soittanut pianoa viimeksi vuonna 1998. Pitkään oli ollut mielessä, että haluaisin taas alkaa soittamaan. Vierähtikin sitten kaksikymmentä vuotta... hups. Laulutunneilla en ole koskaan käynyt, vaikka isäni onkin laulaja. Satuinpa törmäämään ensin ilmaiseen pianoon Haukilahti kierrättää -Facebookryhmässä, minkä Pianopojat meille kuljetti nopeasti ja tehokkaasti, sitten oopperalaulaja Iris Hernandez-Toppariin. Siitäpä se ajatus sitten lähti. Siispä ihana Iris kävi opettamassa mulle (tai pitäisikö sanoa meille) kevyttä pianoa ja klassista laulua kerran viikossa <3
3. Samassa elämäntilanteessa olevat frendit

Kuinka ihanaa onkaan saada seurata lasten leikkiä toistensa kanssa! Ja miten mahtavaa on keskustella kanssamammojen kanssa lapsista, miehistä, väsymyksestä, ja kaikesta maan ja taivaan välillä. En olisi koskaan osannut odottaa, että tutustun niin ihaniin tyyppeihin vauvan myötä. Tätä en voi tarpeeksi hehkuttaa <3


4. Ostarin leikkipaikka
Vauvavuotena lunta oli välillä metrin korkeudelle asti... Ihanaa kun oli lunta, mutta minkäs teet kun et pääse vaunuilla eteenpäin :D Meidän pelastus on ollut erään ostoskeskuksen huippulaatuinen leikkipaikka, poikamme rakasti sitä.


5. Pitkät vaunulenkit

Silloin kun vaunut kulkevat, en tiedä mitään parempaa kuin pitkät vaunulenkit merenrannalla <3 Pakko sanoa, että nautin tiettyyn pisteeseen asti vauva-arjesta täysin rinnoin (kirjaimellisesti :D) ja ihana MUISTELLA sitä jälkikäteen.


Mitkä ovat olleet sun 'selviytymiskeinot' vauvavuodesta?


© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com