Kymmenen tärkeää ruoka-ainetta raskausaikana

Sen lisäksi että tuleva äiti joutuu rajoittamaan ruokavaliotaan, on myös asioita, joita tulisi syödä ja joita kannattaa suosia raskausaikana. Raskausaikana on tärkeää syödä ravinteikasta ruokaa, josta odottava äiti saa mahdollisimman paljon vitamiineja sekä ravinnerikasta ruokaa, jotta pieni rakas äidin masussa saisi parhaat mahdolliset lähtökohdat kasvuun ja kehitykseen. Aina kuitenkaan edes tasapainoinen ruokavalio ei säästä esimerkiksi raskausdiabetekselta.


Sen lisäksi että kasvava lapsi masussa tarvitsee noin 200-300 lisäkaloria vuorokaudessa, tietyillä ruoka-aineilla voi olla positiivisia vaikutuksia niin vauvaan, kuin äitiin.
Foolihappo


Kuitenkin sen syömisellä voidaan jossain määrin välttää epämuodostumia.

Foolihapon syöminen kannattaa aloittaa joraskautta suunniteltaessa ja jatkaa ainakin raskausviikoille 12, jotkut jatkavat sen popsimista myöhempäänkin. Kuitenkin sen syömisellä voidaan jossain määrin välttää epämuodostumia.


Kalkki


Tulevan äidin kannattaa lisätä kalkki omalle ruokalistalleen itsensä sekä sikiön vuoksi, näin myös

imettäessä. Lisäkalkin avulla äiti pitää omat kalkkivarastonsa täynnä ja ehkäisee mm. osteoporoosia sekä

antaa hyvät lähtökohdat vauvan luuston kehitykselle. Kalkkia saa eniten maitotuotteista, ja sitä on lisättynä myös muun muassa soijavalmisteisiin. Kalsiumkarbonaattia löytyy myös runsaasti erinäisistä siemenistä kuten Chia-siemenistä, sekä muun muassa manteleista, kukkakaalista ja raparperista.Hedelmät


Luumut saattavat olla apuna, mikäli raskauden aikana ilmenee ummetusta.

Tulevan äidin kannattaa syödä hedelmiä kahdesta syystä; niissä on paljon vitamiineja, jotka auttavat jaksamaan ja joita äiti tarvitsee. Lisäksi varsinkin alku- ja loppuraskaudessa ne saattavat mahdollisten pahoinvointien vuoksi olla ainoita asioita, joita äiti pystyy syömään. Lisäksi esimerkiksi luumut saattavat olla apuna, mikäli raskauden aikana ilmenee ummetusta.

Itse jouduin välttämään hedelmiä ja suurinta osaa marjoista ensimmäisen raskauteni aikana korkean raskausajan diabetes -riskin vuoksi. Nyt toisessa raskaudessa en ole hedelmiä ja marjoja vältellyt. Ja tässä sitä taas ollaan; mittari kourassa kiroamassa mittaillen sokeriarvoja.

Vihannekset


Syömällä vihanneksia, varsinkin raakana tai höyrytettynä, odottava äiti saa vitamiineja sekä

antioksidantteja. Lisäksi vihannekset ovat matala energisiä ja niitä voi raskaushimoissa syödä niin paljon, kuin haluaa! Vihannesten sisältämät kuidut saattavat myös auttaa mahdolliseen raskauden aikaiseen ummetukseen.


Viljat, kuten kaura


Raskausaikana kannattaa pitää viljat omalla lautasella. Esimerkiksi riisi, kaura sekä ruis pitävät nälän pitkään

poissa ja verensokerin tasaisena. Verensokerin tasaisena pysyminen usein helpottaa mahdollisia raskauspahoinvointeja. Lisäksi viljojen sisältämät kuidut auttavat, mikäli odottava äiti kärsii ummetuksesta.


Liha


Odottavat äidit kärsivät helposti matalista rauta-arvoista tai hemoglobiinista. Syömällä lihaa edes silloin tällöin, näiden arvojen tippumista voidaan ehkäistä. Joskus sekään ei riitä, vaan äiti joutuu syömään erilaisia rautavalmisteita. Ihmiskroppa onkin fiksu ja usein raskaushimoilla se kertoo, mitä odottava äiti on vailla. Useat äidit himoitsevatkin lihaa juuri raskausaikana!


Pähkinät


Pähkinöitä kannattaa syödä raskausaikana, ne sisältävät hyviä rasvoja, jotka ovat sikiön aivojen kehitykselle eduksi. Tämä pätee myös imetysaikaan, hyvät rasvat auttavat vaivan aivoja kehittymään. Lisäksi pähkinöiden sisältämä rasva auttaa raskaana olevan verensokerin pysymisessä tasaisena.


Avokado


Avokado on hyvä välipala raskaana ollessa – se on täynnä hyviä rasvoja, jotka ovat lähes välttämättömiä sikiön aivojen kehitykselle, lisäksi avokadon hyvät rasvat auttavat äidin verensokerien tasaisena pysymisessä ja voivat näin auttaa raskauspahoinvointien ehkäisyssä.


Lohi


Lohta odottavan äidin kannattaa syödä – toki kohtuudella, mutta esimerkiksi vähintään kerran viikossa. Lohi sisältää hyviä rasvoja, jotka ovat eduksi sikiölle ja äidille.


Herkut (silloin tällöin)


Vaikka terveellinen ruokavalio on yksi raskausajan kulmakivistä, on odottavalla äidillä lupa ja oikeus herkutella silloin tällöin ja kohtuudella. Varsinkin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella tuleva äiti saattaa kärsiä raskauspahoinvoinnista ja vain tietyt ruoka-aineet uppoavat, silloin tulevan äidin tulee syödä, mitä mieli tekee. Armollisuus itseä kohtaan on nimittäin myös yksi raskausajan kulmakivistä. Näin minä tämän itselleni esitin ensimmäisen raskauden aikana vetäessäni litroittain Kolmen Kaverin Jäätelöä. Tässä toisessa raskaudessa en ole herkkuja mumffaillut - silti sain sokerirasitustestissä sellaiset lukemat, että verensokerimittari on otettu käyttöön.

#Raskausajanruokavalio #Terveellinenruokavalio #Raskaus #Ruokavalio #Mitäsyödäraskaana

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com