Mitä ei saa syödä kun imettää?

Moni kuvittelee, että ruoka- ja juomarajoitukset loppuvat synnytyksen jälkeen. Jos aiot imettää lastasi, niin olit väärässä rajoitusten suhteen. Toki rajoitukset eivät ole enää niin tarkkoja, kuin raskausaikana. On kuitenkin tiettyjä asioita, joista ei kannata lipsua - etenkään ensimmäisten kuukausien aikana.

Imetysaikana vältettävät ruoka-aineet


Korvasienet


Korvasienten sisältämä myrkky, Gyromitriini voi vaikuttaa keskushermostoon sekä maksan ja munuaisten toimintaan sekä saattaa aiheuttaa syöpää.


Petokalat


Esimerkiksi Hauki sisältää huomattavan määrän elohopeaa, näin ollen imettävän äidin tulisi välttää sen syömistä. Tämä pätee myös muihin petokaloihin, kuten made, kuha ja ahvenet. Myös Itämeren lohi ja yli 17 cm pituiset silakat sisältävät haitallisen määrän dioksiineja sekä PCB-yhdisteitä. Näitä edellämainittuja kaloja voi kuitenkin syödä huoletta kerran kuukaudessa.


Alkoholi


Äidinmaidon alkoholipitoisuus on sama kuin äidin veren alkoholipitoisuus, joten sen käyttöä suositellaan vältettäväksi kokonaan silloin kun lapsi on imeväinen. On syytä muistaa, että alkoholi on keskushermostomyrkky ja lapsen keskushermosto on alkoholin haitoille äärimmäisen herkkä.


Pellavansiemenet


Pellavansiementen sisältämät kadmiumi ja syaanivety ovat syitä sille, miksi niiden syömistä tulisi välttää imetysaikana. Erityisesti pellavansiemenrouhetta tulisi välttää kokonaan imetyksen aikana.


Kofeiini


Kahvi, tee, limut ja energiajuomat sisältävät erittäin paljon kofeiinia, mikä voi aiheuttaa vauvalle levottomuutta. Suositeltava päivittäinen kofeiininsaanti imetysaikana on enintään 200 mg, eli esimerkiksi kaksi kupillista kahvia päivässä.


Merilevä


Merilevävalmisteissa on runsain mitoin jodia, mikä kertyy maitoon ja saattaa vaikuttaa lapsen kilpirauhasen toimintaan. Sushin kohtuullinen nauttiminen sopii myös imettäjille, koska sushin sisältämät jodimäärät eivät ole yhtä suuria kun esimerkiksi merilevää sisältävissä ravintolisissä (kuten Spirulina).


Yrtit


Yrttien käyttö ruoanlaitossa on täysin turvallista. Lisäravinteena tai lääkkeinä niiden käyttöä ei suositella, koska haittavaikutuksista ei voida olla varmoja.


Karkit ja limut


Karkeissa ja limuissa käytetyt makeutusaineet, kuten asesulfaami (E950), aspartaami (E951), sukraloosi (E955) ja stevioliglykosidi (E960), ovat tutkimusten mukaan turvallisia myös imetysaikana. Runsaasti sokeripitoisia tuotteita olisi kuitenkin suositeltavaa välttää, sillä vauva ei saa niistä mitään ravintoa. Muista, että voit itse ruokavaliollasi vaikuttaa vauvasi koko kehon kehitykseen varpaista aivoihin!


Imetyksen aikana haitalliset lääkkeet


Lääkkeen käyttö on harvoin este imetykselle; Noin alle prosentti imettävän äidin lääkeannoksesta kulkeutuu lapseen. Joskus on riski, että pitkäaikainen lääkehoito vaikuttaa vauvaan. Erityisesti säännöllisestä lääkityksestä imetysaikana täytyy aina keskustella lääkärin kanssa.


Kielletyt lääkkeet


Isotretinoiini (akne- ja psoriaasilääke) Amiodaroni (sydänlääke) Doksepiini (psyykenlääke) Ergotamiini (migreenilääke) Radioaktiiviset lääkkeet Solunsalpaajat


Ei-suositeltavat lääkkeet


Litium (masennuslääke) Kultavalmisteet (reumalääke) Pitkävaikutteiset bentsodiatsepiinit (rauhoittava lääke)


Lääkkeet, joiden käyttöön voi liittyä riski


Fluorokinolonit (antibioottilääkeryhmä) Kodeiini Psyykenlääkkeet yleisesti Uudet epilepsialääkkeet


Luontaistuotteet ja ravintolisät


Luontaistuotteita ja ravintolisiä ei suositella käytettäväksi imetysaikana. Niitä ei valvota samalla tavalla kuin lääkkeitä, joten niiden turvallisuutta ei ole voitu varmistaa.


Lähteet: Evira, Teratologinen tietopalvelu, Terveyskirjasto
Imetin esikoistani 1.5 -vuotiaaksi asti. Hän aloitti kiinteät ruuat 5kk rajapyykin jälkeen, jolloin imetystiheys harveni pikkuhiljaa. Toki tämä imettäminen vaikutti ruokavaliooni ensin hyvin dominoivasti, viiden kuukauden jälkeen en enää niinkään miettinyt imetysajan ruokavaliota. Mainittakoot, että esikoiseni ei huolinut tuttipulloja eikä tutteja.


Kuinka imetys on vaikuttanut sun ruokavalioon/ juontitottumuksiin?

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com