Mitä ei saa syödä raskausaikana?

Raskausaikana äidin ruokavalio kapenee jonkin verran – osa rajoituksista liittyy myrkytysriskeihin ja osa vältettävistä ruoka-aineista vaikuttavat suoraan haitallisesti sikiöön. Kovin suuria uhrauksia odottava äiti ei joudu ruokavalionsa kanssa tekemään, silti kannattaa olla tarkkana mitä syö tai vaikka opiskella ruokavalion perusteet hyvissä ajoin.

Nyrkkisääntöjä tulevan äidin on helppo muistaa se, että lähestulkoon kaikki kypsennetty on äidille ja sikiölle ok. Kuitenkin jotkut ruoka-aineet, kuten maksa ja tietyt suuret kalat ovat kiellettyjen listalla niiden sisältävien A-vitamiinin sekä mahdollisten elohopea jäämien vuoksi.

Lisäksi tietenkin nikotiini, kofeiini sekä alkoholi ovat kiellettyjen listalla, ainoa poikkeus näistä on kahvi, jota raskaana oleva äiti voi nauttia maksimissaan 3dl vuorokaudessa.


Miksi kypsentämättömiä asioita ei tulisi syödä raskausaikana?


Kypsentämättömässä lihassa piilee myrkytysriski, kun liha ei ole kypsää, siinä on riskinä se, että bakteerit lisääntyvät nopeasti raa’assa lihassa sekä vaarallinen toksoplasma, joka on vaarallinen niin äidille, kuin sikiölle. Lihassa on syytä muistaa se, että bakteerit elävät lihan pinnalla ja mitä enemmän lihalla on pinta-alaa, sitä enemmän sen pinnalla asuu bakteereita. Jauheliha on siis riskimpi raakana, kuin esimerkiksi lihapihvi. Kuitenkaan kumpaakaan ei tulisi syödä raakana raskaana ollessa. Raskaana olevan tulisi myös välttää raakaa kalaa sen mahdollisen listeriariskin vuoksi. Kypsennetty kala on ok ja jopa suotavaa, lisäksi tölkkitonnikanaa voidaan syödä kypsentämättä. Kuitenkin suuret kalat, varsinkin

Itämerestä pyydetyt suuret kalat raskaana olevan kannattaa jättää pois ruokavaliostaan, tai ainakin syödä vain harvoin niiden sisältämien jäämien vuoksi.


Mitä juustoja voidaan nauttia raskaana?


Mikä saattaa yllättää raskaana olevan, myös osa juustoista on pannassa. Tarkemmin sanottuna kaikki pehmeät juustot on kielletty niiden listeriariskin vuoksi. Käytännössä Suomessa ei ole listeriabakteeria ollut paljoakaan, mutta riski on olemassa, varsinkin kun nykyaikana juustoja tuodaan paljon muualta. Suomalaisista maitotaloista ainakin Valiota pidetään ns. turvallisena. Maitotuotteiden tulisi myös olla pästöroituja, näin välttää ainakin suurimmat riskit. Tuleva äiti joutuu siis luopua sinihomejuustoista, brie-juustosta sekä muista pehmeistä juustoista raskautensa ajan, ellei niitä kypsennä. Esimerkiksi sinihomejuustoperunat ovat hyväksyttyjen listalla, kunhan juusto on uunissa kypsynyt kiehuvan kuumaksi muutamien minuuttien ajan.


Pakastemarjat ja raskaus


Marjoja kannattaa syödä raskaana niiden sisältämien vitamiinien vuoksi. Kuitenkin ulkolaisia marjoja kannattaa välttää, sillä niissä saattaa piiletä noro- ja listeriariski. Kannattaa siis suosia kotimaista pakastemarjoissa, ja mikäli ulkolaisia marjoja halutaan syödä, niin ne tulisi ainakin keittää. Tuoreet marjat torilta ostettuna kannattaa myös huuhdella, mutta muuten niitä voi syödä huoletta. Toki kotimaiset marjat kulkevat lyhyemmän matkan, joten niistä harvemmin saa suurempia pöpöjä.


Alkoholi ja nikotiini ja muut ehdottomasti kielletyt aineet


Suomalaisissa suosituksissa raskausajan ruokavaliossa alkoholin suhteen on nollatoleranssi. Kuitenkin maailmalla, esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Espanjassa odottava äiti saattaa nauttia puolisen lasia viiniä ruoan kanssa ja se on hyväksyttävää ja jopa kuuluu kulttuuriin. Suomalaiseen nollatoleranssiin liittyy vahvastikin suomalainen jurrituskulttuuri, silti joka tapauksessa suositusten mukaan raskaana oleva äiti

jättää alkoholin pois ruokavaliostaan raskauden ajaksi.


Nikotiinin suhteen ollaan tiukempia, tupakointia tai nuuskaamista ei suositella missään päin maailmaa. Toisin kuin alkoholin kohtuukäytöstä, nikotiinin käytöstä raskausaikana on kiistattomia tutkimuksia ja tutkimustuloksia, jotka puoltavat niiden nollatoleranssia.

Myös kahvin sisältämä kofeiini suurissa määrissä on haitallinen sikiölle. Joissain päin maailmaa kahville on asetettu suositukseksi nollatoleranssi, mutta Suomessa suositus on maksimissaan 3dl suodatinkahvia vuorokaudessa. Cappuchinojen sekä espressojen kanssa tulisi olla kuitenkin tarkkana! Ne saattavat sisältää kofeiinia yllättävän paljon, kannattaa erikoiskahvit kahviloissa tilata yhdessä espressoshotilla ja kertoa olevansa raskaana.Nyt seuraa paljastus: Itsehän en ole noudattanut raskausajan ruokavaliota. Toki olen välttänyt liiallista ahmimista ja sokerin mussuttamista. Enkä tietenkään ole juonut alkoholia tai käyttänyt nikotiinituotteita saati huumausaineita.


Minkälaista raskausajan ruokavaliota sä olet noudattanut, noudatat tai aiot noudattaa?

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com