Mitä hankintoja vauva tarvitsee?

Mitä ostaa vauvalle ennen syntymää? Ensimmäistä lasta odottaessa mulla ei ollut minkäänlaista kosketuspintaa vauvantarvikemarkkinaan. Sen verran osasin havaita, ettei äitini pyynnöstä tilattu Äitiyspakkaus ollut juttuni. Päädyin ostamaan kaikenlaista turhaa – monia sellaisia asioita käytettyinä, joiden jälleenmyyntiarvo olisi todellisuudessa paljon pienempi, sekä aivan vääriä brändejä; väärillä brändeillä tarkoitan tässä asiayhteydessä niiden olematonta jälleenmyyntiarvoa. Toista lasta odottaessa rahaa hankintoihin on palanut mahdollisesti enemmän, mutta olen tehnyt lähes jokaisen ostopäätökseni sen mukaan, että hankinnoista saa takuuvarmasti vähintään 40-50% takaisin myydessäni ne seuraavan kahden vuoden sisällä.

Makuuhuoneemme on yhtäkkiä täyttynyt vauvan huonekaluista ja tarvikkeista. Esikoiseni miehittää omaa huonettaan, mikä on suurempi kuin ensimmäinen asuntoni Helsingin Kalliossa.

Järkevillä ostovalinnoilla ja intensiivisellä Suomen vauvantarvike- ja vaatemarkkinan tuntemuksella saan vielä mammavuoden aikana sekä jälkeen mukavia rahasummia takaisin. Aivan kun olisin tehnyt muutaman tuhannen euron talletuksen. Alle listaan tarvikkeet, mitkä olen ostanut lapselleni. Vaikka itse olen ostanut suurimman osan tarvikkeista tällä kertaa uutena, niin nämä ovat sellaisia, joita kannattaa etsiä ehdottomasti myös käytettyinä. Alle lisään myös myyntihinnan kaupassa, sekä suositushinnan mitä tuotteista kannattaa maksaa käytettynä. Toki myös muutamat huomiot, joita käytetyistä välineistä kannattaa katsastaa.

Vinkki uutena tarvikkeet ostavalle: Keskitä ostoksesi yhteen ketjuun/myymälään, mikä ymmärtää kunnioittaa keskittämisesi arvoa. Tee lista tavaroista, joita olet aikeissa heiltä ostaa ja pyydä pakettihinta. Itse keskitin ostoni Lastenturvaan, ja nimenomaan Stockmannin toimipisteeseen. Sain erinomaisen palvelun (tällä ei tekemistä Stockan kanssa) lisäksi suuren ostovolyymin huomioivan pakettialennuksen, sekä keräsin samalla Stockan pisteet talteen. Tästä kiitoksena minulla on nyt Stockmannin kangaskassi. Upeaa.


Vinkki uutena tarvikkeet ostavalle: Keskitä ostoksesi yhteen ketjuun/myymälään, mikä ymmärtää kunnioittaa keskittämisesi arvoa.

Stokke Sleepi pinnasänky mini + jatko-osat


Hinta kaupassa: 1000,00 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: 600,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo neljän vuoden kuluttua: 500,00 EUR

+ Newborn-patjan ja lakanoiden myyminen 5kk kuluttua: 50,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -50,00 EUR


Stokke Sleepi -pinnasänky on ajattoman designinsä lisäksi siitä täydellinen, että sen saa kasvamaan lapsesi mukana kehdosta junior-sängyksi. Koko setin hinta kaupassa maksaa lähemmäs tuhat euroa. Ostin tämän full setin käytettynä hintaan 400,00 EUR, eli minun ei tarvitse enää ostaa myöhemmin erikseen jatkopaloja. Toisaalta, tässä ei tullut vauvan patjaa mukana, minkä kuitenkin ostin Lastenturvasta noin sadan euron hintaan. Lisäksi ostin lisäosana kehtoon ripustettuvan Stokken oman harsoverhon, patjasuojuksen sekä lakanoita. Tämä pelkkä Sleepi Mini kehto -versio maksaa uutena Lastenturvassa tällä hetkellä 429,00 EUR patjoineen. Jatkopaloja olisi siis tarvittu jo vauvan ollessa n. 5kk:n ikäinen. Nyt oli siis hyvä ostaa kaikki kerralla - muotoilu kun ei ole muuttunut tuossa muutaman vuoden vanhassa mallissa, minkä löysin Facebookin kierrätysryhmästä. Tästä investoinnista tulen saamaan lähes omani takaisin sitten kun on aika myydä.


Esikoinen vs. toinen vauva: Jo raskausvuoden struktuuri esikoisen kanssa oli erilainen; asuimme sinä aikana Englannissa, Romaniassa ja Belgiassa sekä matkustimme taukoamatta. Päätimme vasta loppuraskaudesta muuttaa Suomeen - silloinkin kalustettuun tilapäisasuntoon. Esikoisen vauvavuotena taas asuimme Suomen lisäksi Espanjassa. En edes pystynyt tekemään pitkäaikaisempia ostosuunnitelmia. Ostin tällöin Chicco babycribin, mikä oli susiruma ja siitä oli vaikea päästä eroon. Chicco on suosittu brändi UK:ssa ja Espanjassa, mutta Suomessa sille ei tunneta arvoa. Sain lähes maksaa siitä, että joku tuli sen itselleen hakemaan.

Stokke hoitopöytä


Hinta kaupassa: n. 470,00 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: 120,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo vuoden kuluttua: 200,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: +70,00 EUR


Yksi asia, mitä meillä ei esikoisen kanssa ollut ollenkaan: Hoitopöytä. Nyt kun korona-vuoden sanelemana olemme asettuneet aloillemme, halusin rakentaa tulevalle vauvalle hoitopöytätaivaan, josta löytyisi myös minun rintaliivinsuojukseni yms. muut tärkeät asiat. Stokken hoitopöytä sointuu designinsä puolesta nätisti Stokke Sleepi Minin kanssa. Hoitopöydältä löytyy nyt Lansinoh-merkkisten suosikki-rintaliivinsuojusteni lisäksi Lansinohin kertakäyttöisiä vauvapyyhkeitä piilotettuna vaaleanpunaiseen vauvanpyyhekoteloon, vauvantalkkia, vauvanöljyä, vauvan hiusharja, vastasyntyneen Libero-vaippoja, vastasyntyneen vaatteita Ruskovillalta, Newbieltä, MarMarilta, ja niin edelleen. Pöydän alla on kaksi tilavaa hyllyä. Settiin kuuluu mukaan hyllyihin menevät korit ja vaipanvaihtoalusta. Lisäksi hoitopöydän kummallakin sivulla muoviset korit. Saan siis kaikki mahdolliset vauvan nesessäärit vaippoineen asetettua hoitopöydälle. Asia, mitä minulla ei myöskään ollut esikoiseni kanssa on vauvanvaipoille tarkoitettu roskis. Mielestäni täysin turha kapistus - etenkin se kaikkien suosima Tommy Tippie -johon joutuu ostamaan ainoastaan kyseisen merkin roskapusseja. Tästä huolimatta, aion ostaa vauvanvaipparoskiksen nyt toiselle lapselleni. En Tommy Tippietä, mutta jonkin muun. Sen on oltava hieno ja vaaleanpunainen (tätä roskista ei muuten ole sitten helppo jälleenmyydä - tiedostan asian jo nyt)


Tiesitkö? Tämä kyseinen Stokken hoitopöytä on suunniteltu niin, että se menee jatkossa lapsella vaikkapa läksyjentekopöytänä.


Stokken huonekalut maksavat itsensä takaisin jo siinäkin mielessä, että kestävän kehityksen nimissä ne kasvavat lapsesi mukana.


Stokke Tripp Trapp -syöttötuoli + Newborn setHinta kaupassa: n. 240 EUR + n. 100 EUR.

Rahaa käytetty yhteensä: 340,00 EUR (+ veljen samanlainen tuoli 240 EUR)

Tuolin jälleenmyyntiarvo neljän vuoden kuluttua: 90,00 EUR

Newborn setin jälleenmyyntiarvo 5kk:n kuluttua: 60,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -200 EUR


Valitsin sekä esikoiselleni, että tälle uudelle tulokkaalle Stokke Tripp Trapp -syöttötuolit, koska kuten Stokken tuotteissa on ideana - niiden käyttötarkoitus muuttuu lapsen kasvaessa. Stokken Tripp Trappiin ostettava erillinen vauvaosa mahdollistaa vauvan osallistamisen perheen ruokailuhetkiin. Vauvan oppiessa istumaan, on syytä ostaa syöttötuoli-lisäosa. 2-vuotiaamme ei lisäosaa enää tarvitse, vaan viihtyy Tripp Trappissa ihan sellaisenaan. Myöhemmin tuoli menee esimerkiksi läksyjentekotuolina. Se näyttää mielestäni jopa hauskalta ihan aikuisten toimistoympäristössä.


Stokken perus- Tripp Trapp -tuolit maksavat hieman alle 200 EUR. Niiden jälleenmyyntiarvo on 50-70 EUR. Stokken Tripp Trapp OAK -sarjan tuolit maksavat vähän enemmän - noin 240 EUR. Valitsin OAK-sarjasta Black OAK -versiot kummallekin lapselle. Jos saisin valita uudelleen, valitsisin mahdollisesti White OAK:in.


HUOM! Stokken Newborn settiin sekä syöttötuoli-lisäosiin, että uusimpiin tuoleihin on tehty pieniä muutoksia viimeisen vuoden aikana. Ole siis tarkka, että ostat oikeat lisäosat riippuen siitä, ostatko Stokken vanhemman vai uudemman tuolimallin. Design ei ole oikeasti juurikaan muuttunut missään lisäosista saati tuoleista. Tämän vuoksi, mikäli säästäminen kiinnostaa; suosittelen lämpimästi ostamaan Stokken Tripp Trappin lisäosineen käytettyinä. Nyt on ostajan markkinat: Voit tinkiä sekä vanhan mallisista lisäosista että tuoleista vedoten siihen, että kyseessä ei uusin malli.Nuna Leaf Grow -sitteri


Hinta kaupassa: n. 320 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: 320,00 EUR

Tuolin jälleenmyyntiarvo vuoden kuluttua: 120,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -200 EURValitsin tyttärelleni vaaleanpunaisen Nuna Leaf Grow -sitterin. Myös lisäosana saatavilla oleva lelukaari on tilattu - tietysti.


Nuna Leaf Grow -sitterissä yhdistyvät ne elementit, joita kaipasin esikoiseni kohdalla Baby Björn -sitterin kanssa; se liikkuu itsestään ja näyttää hyvältä. Nunalla on muutama erilainen ja eri hintainen sitterimalli. Valitsin sen parhaan mallin. Tästä huolimatta, ennustan Nunan sitterille maltillista jälleenmyyntiarvoa. Vaikka tuoli kestää 60 kiloon asti, uskon että tulemme kuitenkin laittamaan sitterin myyntiin vuoden sisällä ostohetkestä. Uskon, että tämä on tällä hetkellä trendisitteri, ja näen liian suuren riskin siinä ettei tuote trendaa enää esimerkiksi neljän vuoden kuluttua.


Sittereiden jälleenmyyntiarvo on yleisesti ottaen maltillinen. Mikäli haluat saavuttaa parhaan vastineen tai tuoton rahoillesi, suosittelen ostamaan Baby Björn -sitterin käytettynä. Suositushinta 50-60 EUR lelukaaren kanssa.
Cybex Karolina Kurkova Cloud Z i-Size incl. Sensorsafe turvakaukalo autoon


Hinta kaupassa: n. 380 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: 380,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo kahden vuoden kuluttua: 90,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -290 EUR


Karolina Kurkovan Cybex-turvakaukalo on samanaikaisesti silmiini sattuva, ja over the top -tavalla magea. Eniten kuitenkin tykkään siitä, miltä se näyttää ulkoapäin yhdistettynä Cybexin Priam-rattaiden rungon kanssa.


Valitsin ensin Cybex x Ferrari -turvakaukalon. Muuttuvien tekijöiden vuoksi (joista avaudun tulevassa vaunupostauksessa) meni myös turvakaukalo vaihtoon. Valitsin tämän super-räikeän Karolina Kurkovan special edition -kaukalon. Tätä valintaa en tehnyt jälleenmyyntiarvo edellä; halusin kaukalon, mikä sopii vaunujemme kanssa ja on mahdollisimman kaunis. Kaukalot ovat mielestäni yleisesti ottaen kovin rumia. Tämän kaukalon sisäverhoilu on todella räikeä, mutta se näyttää hyvältä ulkoa päin. Kaukaloiden jälleenmyynti romahtaa vähän samalla tavalla kuin autojen arvo; kävellessäsi kaupasta ulos, jälleenmyyntiarvo on jo olematon. Tämän special editionin kohdalla saattaa olla mahdollisuus saada kaukalosta 90,00 EUR. Mikäli en saa siitä tarpeeksi, lahjoitan sen mielummin jollekin joka sitä osaa arvostaa.Cybex Priam yhdistelmävaunu - Plus


Hinta kaupassa: n. 1400 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: n. 1400,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo kahden vuoden kuluttua: 750,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -650 EURVaunuostokset tuottivat tällä toisella kierroksella enemmän päänvaivaa, kuin esikoisen kanssa. Cybex Priamin brändimielikuva ei pitänyt.


Vaunujen hankinta tällä toisella kierroksella on ollut mulle yksi murheen kryyni. Esikoisen kanssa rakastuin ensi silmäyksellä Bugaboo Fox Stellar -yhdistelmävaunuihin. Odotin samanlaista rakastumisfiilistä tälläkin kertaa, valitessani Lasten Turvasta Cybex Priam -yhdistelmävaunut Rose gold -rungolla ja Ferrari Special Edition -vaunukopalla sekä istuinosalla. Kunnes vaunut vihdoin saapuivat myymälään, en pystynyt peitellä pettymystäni. Vaunuissa Cybexin nettisivuilla ja liikkeessä esitelty keinonahkainen käsilenkki oli vaihdettu Cybexin toimesta äärimmäisen tökerönnäköiseen, halpaan kangaslenkkiin. Jo tämä pelkkä lenkki pilasi kokonaisilmeen vaunuista, joiden pitäisi olla tämän hetken prameimmat 'main stream' -vaunut. Lisäksi valmistaja ei ollut maininnut, että vaunukopan keinonahka osa on musta ja sitä ei voi vaihtaa - kun taas rattaiden käsiaisan pehmuste ja muut yksityiskohdat olivat ruskeita. Lisäksi Ferrari-kankaisen vetoketjut olivat lähempänä kromia. Minulla oli siis edessäni omaan silmääni superhalvannäköinen sillisalaatti - kun olin nimenomaan valinnut ne kalleimmat elementit. Päässäni soi lause "rahalla ei voi ostaa tyylitajua". Ymmärsin välittömästi, etten voi kävellä ulos tyytyväisenä asiakkaana näiden vaunujen kanssa. Enkä halunnut laittaa kahta tuhatta euroa haisemaan vaunuihin, joiden käyttäminen minua suoraan sanoen vituttaisi ja hävettäisi.


Onneksi Lastenturvan pitkäpinnainen ja ihana myyjä ymmärsi huolenaiheeni ja lupasi heti alkaa metsästämään minulle Rose Gold -runkoa, jossa olisi keinonahkalenkki. Ongelma vain oli se, kun Cybex on lopettanut lenkkien käytön valmistusprosessissaan. Ennustan kuitenkin, että Cybex ottaa ne pian taas valmistukseen - sillä en voi olla ainut henkilö, jota häiritsee moinen design-murha. Laitoin Cybexille aiheesta suoraa palautetta. Tästä voisin kirjoittaa erillisen postauksen verran.


Komsi komsa, keinonahkalenkillinen Priam-runko löytyi - mutta kromisena. Tartuin tähän samantien, ja samalla Ferrari-vaunukankaat vaihtuivat mattamustaan versioon. Tämä sen vaunukopan mustan nahkaosan pakottamana. Olisin halunnut kalliimmat vaunut, mutta säästimmepä nyt ainakin noin kuusisataa euroa. Edelleen ihmetyttää Priamin tapa aliarvioida asiakasta. Tämä kokemus kyllä laski mielikuvaani brändistä, ja uskoni Bugaboon uudelleentulemiseen nousi tämän myötä.Babyzen Yoyo2 -rattaat Newborn Air France -paketti vauvalle:


Hinta kaupassa: n. 670 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: n. 670,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo kolmen vuoden kuluttua: 300,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -370 EURBabyzen Yoyo2 -rattaat tarjoavat juuri sen, mitä lupaavat. Yksinkertaisesti, mutkattomasti ja ketterästi. Lisäksi Yoyojen jälleenmyyntiarvo on kohtalaisen korkea.

Möin esikoisen kanssa käytetyt Babyzen+ -rattaat loppukesästä kolmella sadalla eurolla - samalla hinnalla mitä olin niistä käytettyinä maksanut vuosi takaperin ja ostin hänelle tilalle Air France -paketilla varustetut Babyzen Yoyo2 -rattaat Lastenturvasta tietenkin. Tykkään käyttää Yoyoja matkojen lisäksi kotimme ympäristössä Helsingin keskustassa. Metsälenkkeihin tai pellon laidalle niitä ei ole suunniteltu. Ostin samat rattaat, vauvalisäosapaketin kanssa myös tälle uudelle tulokkaalle. Babyzenillä ei itsellään ole sellaista lisäosaa, millä saisi klikattua kahdet Yoyot yhteen, mutta aion ostaa sellaisen netin Kiinakaupasta. Nämä Yoyot tulevat meille nyt lähinnä viikonloppukäyttöön; esikoisemme tykkää nukkua päiväunet rattaissa, ja esteettisyyden nimissä näyttää mielestäni kivalta kun kummallakin lapsella samanlaiset rattaat silloin kun ollaan yhdessä liikenteessä. Tuplarattaiden joukosta en löytänyt mieleisiä, joten tässä sitä ollaan.


Vauvan vaatteet


Rahaa käytetty yhteensä: n. 1000,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo vuoden sisällä: 500,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -500 EUR


Vauvan vaatteita olen ostanut sekä uutena että käytettynä. Enimmäkseen kuitenkin uutena. Suosimani vauvanvaatemerkit ovat olleet nyt tyttövauvan hankintojen kanssa Newbie, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Monalisa, Burberry, MarMar, Little Atelier, Polarn O Pyret, Ruskovilla... ja niin edelleen. Tyttövauvan vaatteissa suosin vaaleanpunaista ja kukkakuoseja. Näin ollen äitiyspakkaus ei sopinut meille. Kuten ei sopinut esikoisenkaan kanssa. Sukupuolineutraalit vaatteet eivät sovi meidän perheellemme. Tykkäsin pukea poikavauvan siniseen, kuten tykkään nyt pukea tyttövauvan vaaleanpunaiseen. Se on ihanan anarkistista näin vuonna 2020. Lapsiani saa muuten myös kutsua pojaksi ja tytöksi, kunnes he itse kykenevät määritellä itsensä. Olen kuitenkin ostanut vastasyntyneen vaateita äitiyspakkauksen raamien mukaisesti; tietäen pakkauksen sisällön, oli helppoa tehdä myös vauvanvaatehankintoja. Panostin laadukkaisiin materiaaleihin, kuten esimerkiksi Ruskovillan tuotteisiin.


Yksikään vauva ei tarvitse niin paljoa vaatteita, kun mitä snytymättömältä tyttäreltäni jo nyt löytyy. Siksi arvon joka viikko lapseni syntymään asti viimeisten kahdeksan kuukauden aikana ostamiani ihania vauvanvaatteita ja tarvikkeita. Kannattaa ottaa Insta-tilini seurantaan ja osallistua arvontoihin! Tästä pääset viimeisimpään arvontaan.


Najell -vauvan hoitoalustaksi muuntautuva kankainen kantokassi + talvipussi


Hinta kaupassa: 159,00 EUR + 129,00 EUR

Rahaa käytetty yhteensä: 288,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo vuoden kuluttua: 100,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -188 EURNajell babycarrierissa yhdistyy kaikki, mitkä vauvan kantokassilta kaipasin esikoiseni kanssa.


Näistä tuotteista tiesin, että nämä ovat jälleenmyyntiarvon kannalta riskiostoksia. Ruotsalainen Najell ei ole brändinä vielä kovin tunnettu Suomessa. Näin tämä Najellin huippuluokkaisen kantokassin Tukholmalaisella ystävälläni, ja se oli juuri sellainen mitä olin kaivannut esikoiseni kanssa; tällaista ei vain löytynyt markkinoilta tai en osannut etsiä tällaista. Eli tuote menee kantokassina lyhyillä hihnoilla, lisäksi sen saa urheilukassin tyylisesti crossbodynä tai olalle pitkällä hihnalla. Sen voi nostaa suoraan vaunujen sisälle, ja kiristysnaruja löysäämällä siitä muotoutuu hoito- tai leikkialusta. Lisäksi investoin kantokassiin sopivaan talvilämpöpussiin, mikä menee myöhemmin lämpöpussina rattaissa.Vauvan perustarvikkeet


Rahaa käytetty yhteensä: n. 350,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo vuoden sisällä: 50,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -300 EUR


Olen ostellut vauvalle vaaleanpunaisia pussilakanoita, perus hoitotarvikkeita (kirjoitan vaipanvaihtopöydän hoitotarvikkeista oman postauksen), muutaman pehmolelun, vaippoja, harsoliinoja, korvikkeita (just in case) melkoisen vapaalla kädellä. Näiden tarkoitus ei ole tuottaa suurta jälleenmyyntiarvoa.


Vauvan leikkimatto


Rahaa käytetty yhteensä: n. 100,00 EUR

Jälleenmyyntiarvo vuoden sisällä: 25,00 EUR

Erotus myytyäni tuotteet: -75 EUR


Vauvan leikkimaton jälleenmyyntiarvo on olematon. Viimeksi sain maton käytettynä ystäväperheeltämme. Tällä kertaa halusin ostaa juuri sellaisen maton, josta itse tykkään. Päädyin yhteen Skip Hoppin malleista. Tämänkin oston tein tietoisena siitä, että tästä ei tule saamaan juuri mitään takaisin. Näin ollen lahjoitan tämän mielummin jollekin, joka sitä arvostaa.


Ostamatta


Vauvan kylpyamme ja/tai kylpytuki


Viimeksi pärjäsimme ensimmäiset kuukaudet pelkällä Stokken kylpytuella, mitä käytimme lavuaarissamme. Lisäksi vauva nautti yhteisistä joka-aamuisista suihkuhetkistä kanssani. Nykyinen lavuaarimme on sen mallinen, ettemme voi käyttää lavuaaria kylpyammeena. Lisäksi itse kylpyammeemme on liian suuri vauvalle kylpytukineen. Ostamme siis jonkun ihan perus-vauvanammeen tukineen.


Vaipparoskis


Vaipparoskiksesta puhuinkin... Haussa suurikokoinen, metallinen vaaleanpunainen roskis. Saa vinkata!


Lämpöpussi


Meillä on esikoiseni Mini Rodini -lämpöpussi. Mutta kun siinä on sinistä, enkä enää tykkää Mini Rodinista. Edelleen etsiskelen sitä oikeaa. Saa vinkata tästäkin!


Rahaa vauvaan käytetty tähän mennessä yhteensä: n. 5568 EUR

Return of investment (ROI) myytyäni tuotteet käytön jälkeen: n. 2835 EURKuinka moneen samaan tuotteeseen sinä olet päätynyt kanssani? Otitko äitiyspakkausta?

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com