Mitä syödä raskausaikana?

Vaikka odottava äiti joutuukin rajaamaan ruokavaliota, raskauden ajan, on myös ruoka-aineita, joita tulisi muistaa syödä sekä ruoka-aineita, joita ehdottomasti suositellaan odottavan äidin syövän.


Raskaana ollessa tulevan äidin tulisi pitää huolta siitä, että oma verensokeri pysyy tasaisena, sikiön energiatarvetta varten äidin tulee syödä 200-300 kaloria enemmän päivässä, lisäksi hyvät rasvat sekä vitamiinit auttavat jaksamaan. Rakentamalla lautasmallin oikein, pieni kullannuppu tulevan äidin masussa saa parhaat lähtökohdat kasvunsa ja kehityksensä tueksi.


Raskaana olevan ruokarytmi


Raskaana ollessa kannattaa siis syödä normaalin ruokarytmin mukaan, joka pitää sisällään aamupalan, lounaan, välipalan, illallisen sekä iltapalan, lisäksi välipalat aterioiden välissä auttavat jaksamaan ja huolehtivat siitä, ettei paha olo tai nälkäkiukku pääse yllättämään. Kuitenkin välipalojen kanssa kannattaa muistaa kohtuus, niin happohyökkäysten, kuin painonhallinnan suhteen. Koko aikaa ei siis kannata olla napostelemassa, ellei se ole oman voinnin kannalta välttämätöntä. Odottava äiti on kuitenkin itse ekspertti oman vointinsa arvioinnissa. Myös välipalojen sisältämää energiatiheyttä voi seurata, mutta muistaa kuitenkin se, että raskaana olo on keholle erikoistila, silloin armollisuus ja lempeys itseä kohtaan on sallittava, näin ollen mieliteot myös.ei ole lainkaan vallatonta, että vegaani himoitsee kunnon pihviä raskaana ollessaan tai vannoutunutta lihansyöjää alkaa etomaan lihat ja leikkeleet!

Ihmiskeho on sen verran fiksu, että se usein kertoo juurikin himoilla, mitä ravintoaineita äiti on paitsi ja himot varmistavat siten, että odottava äiti sekä pienokainen masussa saavat kaiken oleellisen. Juurikin sen vuoksi äidit usein muistelevatkin raskausaikojen himojaan ihmetellen, ei ole lainkaan vallatonta, että vegaani himoitsee kunnon pihviä raskaana ollessaan tai vannoutunutta lihansyöjää alkaa etomaan lihat ja leikkeleet!


Raskaana olevan tärkeimmät ruoka-aineet

Odottavan kannattaa syödä lihaa, jotta rautavarastot sekä hemoglobiini pysyvät tasaisena. Pähkinät, avokadot sekä lohi sisältävät hyviä rasvoja, jotka ovat välttämättömiä sikiön aivojen kehitykselle. Viljat, vihannekset sekä hedelmät, varsinkin luumu, sisältävät kuituja, jotka voivat auttaa mahdollisessa ummetuksessa. Lisäksi raskaana ollessa tulisi huolehtia omasta nesteytyksestä, varsinkin kesällä vaarana voi olla kuivuminen, odottavan äidin kannattaakin juoda esimerkiksi vichyä tai muita suolapitoisia juomia.

Armollisuus itseä kohtaan sekä maalaisjärki ovat parhaat ohjenuorat raskaana ollessa. Kunhan muistaa ruokaympyrän, sekä fiksut välipalat ruokien välissä, niin sillä pääsee jo pitkälle. Sen lisäksi, että ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota, äärimmäisen tärkeää on myös kiinnittää tarpeeksi huomiota leppoistamiseen ja lepotaukoihin, sillä odottavalla äidillä on aina oikeus ottaa lepiä ja ottaa rennosti. Yhdeksän kuukautta päättyy synnytykseen ja jatkuu siitä intensiivisellä vauvavuodeajalla, sitä ennen on täysin sallittua nauttia elämästä – oli se sitten päiväunien tai vaikka jäätelön muodossa!


Yhdeksän kuukautta päättyy synnytykseen ja jatkuu siitä intensiivisellä vauvavuodeajalla, sitä ennen on täysin sallittua nauttia elämästä – oli se sitten päiväunien tai vaikka jäätelön muodossa!

Itselleni balanssin löytäminen ruokavaliossa oli haastavampaa ensimmäisen lapsen odotuksen aikana. Tällöin mieleni teki kaikkea rasvaista. Sain raskausajan diabeteksen ja lihoin neljäkymmentä kiloa. Nyt toisessa raskaudessa ensimmäisen neljäntoista viikon intensiivisen alkupahoinvoinnin jälkeen kaikki on ollut jotenkin paljon helpompaa. Ei erityisiä, hallitsemattomia mielitekoja. Ehkä kyse on enemmänkin asian tiedostamisesta kokemuksen kautta.


Minkälaisia mielitekoja sulla on ollut raskauden aikana?


#Raskausajanruokavalio #Raskausjaherkuttelu #Raskaus #Ruokavalio


© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com