Näin Gigantti varasti minulta reilusti yli tuhat euroa

Updated: Aug 18

Mikäli olet aikeissa ostaa uutta puhelinta ja mielessäsi on käynyt ostaa se Gigantista, luettuasi tämän, et tee samaa virhettä kuin mitä minä tein. Mennessäni eilen Helsingin Forumissa sijaitsevaan Giganttiin ostamaan puhelinta, en osannut odottaa että tänään olisin tuhat neljäsataa euroa köyhempi, eikä minulla edelleenkään olisi uutta puhelinta. Näin kuitenkin tapahtui, ja mukamas aivan lain puitteissa.

Myyjä möi minulle puhelimen ja siihen sopivat suojat, mainitsematta että puhelimessa ei olisi vaihto- eikä palautusoikeutta. Tällainen pieni präntti luki kuitilla, minkä saa ostotapahtuman jälkeen. Minun olisi siis pitänyt osata arvata, että mikäli tuote mistä maksoin juuri 1400 EUR tililtäni ei toimisi, en saisi palauttaa sitä tai vaihtaa sitä toimivaan tuotteeseen.

Olin päättänyt haluavani uuden Samsung S 20+ Ultra -puhelimen. Menin Forumin Giganttiin sunnuntaipäivänä innoissani heti myymälän avautuessa. Myyjä möi minulle puhelimen ja siihen sopivat suojat, mainitsematta että puhelimessa ei olisi vaihto- eikä palautusoikeutta. Tällainen pieni präntti luki kuitilla, minkä saa ostotapahtuman jälkeen. Minun olisi siis pitänyt osata arvata, että mikäli tuote mistä maksoin juuri 1400 EUR tililtäni ei toimisi, en saisi palauttaa sitä tai vaihtaa sitä toimivaan tuotteeseen.Minun olisi siis pitänyt osata arvata, että mikäli tuote mistä maksoin juuri 1400 EUR tililtäni ei toimisi, en saisi palauttaa sitä tai vaihtaa sitä toimivaan tuotteeseen.
Tiedän, että tämä kuulostaa uskomattomalta. Mutta tämä juttu vasta paranee; tänään maanantaina mennessämme palauttamaan tuotetta heti myymälän avauduttua, minulle kerrottiin myös ensimmäistä kertaa, että mikäli ostaa tuotteen Gigantti-kivijalkamyymälästä, niin tuotteella ei ole palautusoikeutta. Mikäli olisin ostanut tuotteen Gigantti-nettikaupasta, niin tuotteella olisi ollut kuluttajalain mukainen palautusoikeus. Sopimuksen henki oli siis se, että lähtökohtaisesti pidin itsestään selvänä, että ostaessani kaupasta uuden tuotteen (oli hinta mikä hyvänsä) minkä odotin olevan uusi ja ehjä, niin saisin palauttaa tai vaihtaa tuotteen seuraavana päivänä mikäli tuote osoittautuisi rikkinäiseksi tai muuten ei kuvaustaan vastaavaksi.
Avattuani puhelimen paketista kotona sunnuntai-iltapäivänä, epäilykseni heräsivät kun puhelin ei suotunut käynnistymään ensimmäisen tunnin aikana. Akku oli niin puhki (uudesta puhelimesta?), että sen lataamisessa kesti tunti, jotta sen sai edes auki. Tämän jälkeen nousi esille toinen ongelma; puhelin ei löytänyt verkkoa H+ -verkkoa lukuunottamatta.


Gigantista uutena ostetun rikkinäisen ja mahdollisesti käytetyn puhelimen havaitut viat ensikosketukselta


Avattuani puhelimen paketista kotona sunnuntai-iltapäivänä, epäilykseni heräsivät kun puhelin ei suotunut käynnistymään ensimmäisen tunnin aikana. Akku oli niin puhki (uudesta puhelimesta?), että sen lataamisessa kesti tunti, jotta sen sai edes auki. Tämän jälkeen nousi esille toinen ongelma; puhelin ei löytänyt verkkoa H+ -verkkoa lukuunottamatta. Tänäaamuna se alkoi ajoittain hakemaan E-verkkoa ja 4G-verkkoa huonoimmalla kuuluvuudella. Olen työskennellyt telekommunikaation parissa sen verran, että tiesin jo näistä seikoista että puhelin ei ole ehjä. Tein kaikki tarpeelliset uudelleenkäynnistämiset sekä kytkin 5G-verkon pois josko se olisi ollut ongelma. Kyse ei ollut myöskään SIM-kortistani, minkä olen saanut alle vuosi sitten. Mikään ei auttanut. Näin ollen suuntasimme jälleen Forumin Giganttiin.

Kuvitteleeko kukaan, että henkilö joka menee käteisellä ostamaan yhden kaupan kalleimmista puhelimista, haluaa jonkun lähtökohtaisesti rikkinäisen, korjatun puhelimen? Mikäli olisin halunnut ostaa lähtökohtaisesti rikkinäisen, korjatun puhelimen - eli KÄYTETYN puhelimen, niin silloin olisin ostanut sen suoraan esimerkiksi Swappielta ja maksanut puhelimesta ainakin 30% alle uuden puhelimen hinnan.Gigantti ei korvaa myymiään viallisia puhelimia, eikä kanna vastuuta toiminnastaan


Kulutin päivästäni kaksi tuntia taistellen puhelimen palautuksen kanssa Forumin Gigantissa. Lopputulemana puhelin jäi sinne ja se lähetetään joskus jonnekin huoltoon - minkä jälkeen se ehkä palautetaan Giganttiin ja saan ehkä vastineeksi 1400 eurolleni jonkun sörkityn puhelimen, mikä ei todellakaan vastaa uutta puhelinta. Kuvitteleeko kukaan, että henkilö joka menee käteisellä ostamaan yhden kaupan kalleimmista puhelimista, haluaa jonkun lähtökohtaisesti rikkinäisen, korjatun puhelimen? Mikäli olisin halunnut ostaa lähtökohtaisesti rikkinäisen, korjatun puhelimen - eli KÄYTETYN puhelimen, niin silloin olisin ostanut sen suoraan esimerkiksi Swappielta ja maksanut puhelimesta ainakin 30% alle uuden puhelimen hinnan. Mutta kun minä menin ostamaan uutta, ehjää puhelinta.


Sen lisäksi, että Gigantin toiminta on täysin hyvien kaupankäyntitapojen ja etiikan vastaista sekä lain puitteissa arveluttavaa, tällainen toiminta antaa hyvin epämääräisen kuvan myös Samsungista brändinä. Tämän jälkeen en halua enää ikinä omistaa yhtäkään Samsung-puhelinta, sillä luotto koko brändiin - kuten arvatenkin Giganttiin on mennyt.


Minulla on kirjaimellisesti ryöstetty olo, ja varkaana tässä tapauksessa kodinkonejätti Gigantti. Tililläni on nyt 1400 euroa vähemmän rahaa kuin eilen, eikä minulla ole uutta puhelinta saati muuta vastinetta tälle lommolle käyttötililläni. Olen ihan ymmälläni, kuinka näin voi ihan tosissaan toimia lain puitteissa.

Haluan varoittaa sinua, joka harkitset uuden puhelimen ostoa Gigantista kivijalkaliikkeestä: Kaikki menee varmasti hyvin, JOS olet niin onnekas että sinulle myydään ehjä puhelin. Mikäli olet yhtä epäonninen kuin minä ja sinulle myydään viallinen puhelin, et tule saamaan rahojasi takaisin etkä uutta tuotetta tilalle.
Haluan varoittaa sinua, joka harkitset uuden puhelimen ostoa Gigantista kivijalkaliikkeestä: Kaikki menee varmasti hyvin, JOS olet niin onnekas että sinulle myydään ehjä puhelin. Mikäli olet yhtä epäonninen kuin minä ja sinulle myydään viallinen puhelin, et tule saamaan rahojasi takaisin etkä uutta tuotetta tilalle.


Minä en voinut tehdä enää muuta edistääkseni kokemaani epäoikeudenmukaisuutta, kuin kirjoittaa kokemastani. Jatkossa koen turvallisimmaksi ostaa puhelimen ainoastaan liittymän kanssa kytkykauppana netin kautta - niin hassulta kun se kuulostaakin. Tähän asti olen tykännyt ostaa puhelimet pääsääntöisesti kertamaksulla.


Gigantin vastaus (lisätty jälkeenpäin tähän postaukseen, ma 17.08.2020 klo: 19:20)


Blogipostaukseni julkaisun ja sosiaaliseen mediaan kirjoitteluni jälkeen, maanantai-iltapäivänä Gigantti Forumin Myymäläpäällikkö otti minuun yhteyden. Hän oikaisi, että sitä vastoin kuin myymälässä reklamoimassa käydessämme annettiin ymmärtää, minulle ei olisi annettu puhelimen korjaustoimenpiteen jälkeen samaa puhelinta. Puhelin kuitenkin päätyisi kuulemma takaisin myyntiin. Hän pahoitteli tapahtunutta ja ehdotti tässä vaiheessa kaupan purkua. Maksamani rahat maksettiin hänen toimestaan takaisin tililleni tämän puhelun jälkeen välittömästi, ja sain kuitin toimenpiteestä. Myymäläpäällikkö oli kaikinpuolin mukava ja erittäin asiallinen, sekä toivotti perheemme asioimaan Gigantissa uudestaan.


Mitä tästä kokemuksesta opin?


Tätä kertaa lukuunottamatta Gigantista ostamani elektroniikka ja kodinkoneet ovat olleet aina toimivia. Tällä kertaa niin ei ollut, ja opin tästä sen, että kivijalkakaupasta pankkikortilla ostaminen ei olekaan kuluttajalle välttämättä se turvallisin tapa. Jatkossa koen turvallisimmaksi ostaa puhelimen ainoastaan liittymän kanssa kytkykauppana netin kautta - niin hassulta kun se kuulostaakin. Tähän asti olen tykännyt ostaa puhelimet pääsääntöisesti kertamaksulla. Tämä varmasti vaikuttaa ostotottumuksiini niin, että ostan jatkossa myös muut kodinkoneet ja elektroniikan nettikaupasta.Onko sinulla vastaavaa kokemusta Gigantista tai muualta? Kun skrollaat hieman alaspäin, löydät kommenttikentän. Keskustellaan!

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com