Tukholma: Niin lähellä, mutta niin kaukana

Monen muun Suomalaisen tavoin olen vieraillut Tukholmassa joka vuosi syntymästäni asti. Enemmän tehdessäni 18-kesäisenä kosmetiikkakonsulentin (no ollaanpa rehellisiä: kyseessä oli Boreas- jalkavoide, mitä Venäläiset miehet hieroivat kasvoihinsa ennen kun ehdin upealla Venäjänkielelläni sanoa "kupit' khoroshiy krem dlya nog") ja sittemmin vastatessani erään Norjalaisen retail-ketjun Suomen markkinoinnista, minkä pääkonttori oli Tukholmassa.Elettiin vuotta 2015 ja sinkkunaisena Tinder lauloi jatkuvalla syötöllä reissatessani Arlanda-Helsinki -väliä viikottain. Parhaiten tuolloin tajusin, kuinka eri maailma Ruotsi - erityisesti Tukholma on verraten Suomeen


"no ollaanpa rehellisiä: kyseessä oli Boreas- jalkavoide, mitä Venäläiset miehet hieroivat kasvoihinsa ennen kun ehdin upealla Venäjänkielelläni sanoa "kupit' khoroshiy krem dlya nog"

Elettiin vuotta 2015 ja sinkkunaisena Tinder lauloi jatkuvalla syötöllä reissatessani Arlanda-Helsinki -väliä viikottain. Parhaiten tuolloin tajusin, kuinka eri maailma Ruotsi - erityisesti Tukholma on verraten Suomeen; Yhtenä iltana päädyin illalliselle puoliksi Marokkolaisen Ruotsalaismiehen kanssa, joka oli kasvanut Tenstassa ja hänen käsivarttaan koristi paikallisen lätkäjoukkueen tai futisjengin (tomato, tomato) tatuointi ja hänen artikulaationsa oli vähintäänkin eksoottinen. Tosin, hän oli aidosti kiinnostunut seurastani. Hieman liiaksikin; hän alkoi jopa seuraamaan työkavereideni Instagram-tilejä näiden lyhyeksi jääneiden illallistreffien seurauksena, jolloin jouduin blokkaamaan hänet sosiaalisessa mediassa ja Whatsappissa. Seuraavana iltana satuin illallistamaan samassa ravintolassa WOLT-ketjun perustajien kanssa ja päädyimme vetämään kännit.


Samaisilla kulmilla, Stureplanilla ja Östermalmilla tapasin liittyä paikallisen naispuolisen ystäväni - aidon Östermalmin kasvatin porukkaan. Hänen koko ystäväpiirinsä on käynyt boarding schoolit ja huippuyliopistot. Koska olen Suomalainen, niin se jo piti huolen siitä että niinä iltoina kun olin heidän seurassaan, yksikään seurueen jäsenistä ei olisi aidosti kiinnostunut minusta tai näkemyksistäni siitä, onko maapallo litteä. Asiaa ei yhtään auttanut sukunimeni. Olen heidän silmissään jopa niin mitätön, että se oli ihan samantekevää, olinko mukana illanvietossa. Siitä minä vasta nautin; Sain ikäänkuin pällistellä kärpäsenä katossa Svamppenin kupeessa sijaitsevien yökerhojen vipeissä kun vanhojen sukujen lapset pariutuvat keskenään ja mikä parasta - ei tarvinnut jauhaa paskaa yhtään kenenkään kanssa.Ruotsin luokkayhteiskunnassa rikkaat käyvät rikkaiden kouluja ja köyhät köyhien kouluja. Olkaamme kiitollisia Suomalaisesta, tasa-arvoisesta koulutusjärjestelmästä.

Suomessa jopa Helsingin Kalliossa kasvaneesta työläisperheen tytöstä voi tulla maamme presidentti. Ruotsin monarkiassa lähiön kasvatit puhuvat rikkinäistä kieltä ja on hyvin epätodennäköistä, että heistä tulee mitään sen kummempaa - kaikki meistä eivät ole Zlataneita. Joku voisi nyt todeta että samahan se on Suomessakin. Mutta ei, ei se ole. Ruotsin luokkayhteiskunnassa rikkaat käyvät rikkaiden kouluja ja köyhät köyhien kouluja. Olkaamme kiitollisia Suomalaisesta, tasa-arvoisesta koulutusjärjestelmästä.


#Stockholm #Tukholma

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com