Viimeinen tilaisuus päästä Silja Serenadella Riikaan - tällainen oli kokemuksemme risteilyllä

Silja Linellä on ollut melko suuri rooli elämässäni - lapsuudessa, 90-luvulla risteilimme perheen kanssa Tukholmaan yhtenään. Saimme aina suuren hytin ystäväperheen äidin kautta. Laivalla oli luvassa mieluisan uuden lelun valinta Promenaden kaupasta. Laivan leikkipaikka oli unelmieni täyttymys, sekä herkuttelut buffetissa. Sittemmin urani alussa päädyin esittelemään kosmetiikkaa laivan taxfreehen. Löysin Silja Linen uudelleen ensimmäisen lapseni synnyttyä, kun fine dining ja pitkät lennot saivat väistyä. Varasin matkan Siljan alkaessa risteilemään Riikaan.

Hytin jakaminen taaperon ja teinin kanssa voi olla uhka tai mahdollisuus.

Onneksi matka Silja Serenadella tuli varattua, sillä Tallink Silja ilmoitti vain joitakin päiviä sitten lopettavansa Silja Serenaden risteilyt Helsingistä Riikaan 16.9.2020 reitin kannattamattomuuden vuoksi; ihmiset ovat nyt varovaisia, eivätkä varaa matkoja tavalliseen tapaan - tilava Silja Line korvataan tulevaisuudessa pienemmällä laivalla (laivat ovat matkustajamääriltään saman kokoisia). Eli reitti kyllä säilyy, laiva vain vaihtuu. Matkustajakadon kyllä huomasi matkalla elokuun viimeisinä päivinä; matkustajan näkökulmasta se on toki mukavaa, kun on vähän väljää. Hygienia ja koronan vastaiset toimenpiteet oli otettu huomioon äärimmäisen hyvin, ja meillä oli ainoastaan miellyttävä fiilis läpi risteilyn. Uimme, söimme buffetissa ja laivan muissa ravintoloissa, leikimme ja nauroimme. Lapsemme nautti matkasta täysin rinnoin! Siispä voin lämmöllä suositella jokaiselle pientä arjen piristystä kaipaavalle varaamaan Riian matkan, koska Riika on varsin upea; ehdimme kokea ainoastaan Riian vanhan kaupungin - ja se itsessään jätti jo niin hyvän vaikutuksen, että seuraavalla kerralla voisi viipyä pidempäänkin. Puolisoni sai jopa idean sijoitusasunnon ostamisesta, sillä Riikan vanha kaupunki muistuttaa häntä opiskeluaikojensa Hasseltista. Kieltämättä, arkkitehtuurissa on havaittavissa yhtäläisyyksiä joihinkin Belgian kaupunkeihin, kuten Hasseltiin. Tässä postauksessa kerron suositukseni laivan aktiviteeteista, sekä kokemukseni Riikasta.


Hygienia ja koronan vastaiset toimenpiteet oli otettu huomioon äärimmäisen hyvin, ja meillä oli ainoastaan miellyttävä fiilis läpi risteilyn.


Taaperon ja teinin kanssa samaan hyttiin


Tämä voi olla uhka tai mahdollisuus. Minulle oli kertynyt Club One -pisteitä edelliseltä Silja-risteilyltämme, minkä teimme Ruotsiin taaperon ollessa vasta kahden kuukauden ikäinen, sen verran että saimme 11. kerroksen A-hytin merinäköalalla neljälläkymmenellä eurolla. Risteily tuli siis maksamaan meille kymmenen euroa per henkilö. Hytti oli huolellisesti siivottu, ja siellä oli miellyttävää oleilla. Teini - puolisoni ensimmäinen lapsi valitsi välittömästi vasemmanpuoleisen yläpedin. Alasängyt sai työnnettyä kätevästi yhteen, joten valloitimme alapedit taaperon kanssa. Siljalta on saatavissa myös vauvansänkyjä, mitkä ovat mitoitettu niin, että mahtuvat juuri sopivasti pieneen tilaan, mikä jää seinän ja alasänkyjen väliin. Eläminen pienessä hytissä sujui kivuttomasti. Tosin, olemme eläneet myös mm. puolen vuoden ajan studio-asunnossa Lontoossa ja kiertäneet Eurooppaa autolla. No, silloin ei ollut taaperoa eikä viimeisillään raskaana olevaa semi-kiukkuista naista. Oltiin vain me kolme. Ja teinikin oli silloin varhaisteini.Ruokailu laivalla


Osittain kaupallinen yhteistyö Tallink Silja Oy kanssa: Buffet-illallinen (3 aikuista x 39,00 EUR) ja osa illallisesta La Tavolata -ravintolassa (3 ateriaetua x 39,00 EUR) saatu.


Grande Buffet Silja Serenadella


Illallinen


Kokemukseni Silja Serenaden buffetista ylettyy 90-luvun alkumetreiltä tähän päivään asti. Mielestäni Siljan 'buffan' kattausta on päivitetty maltillisesti säännöllisin väliajoin, perinteitä kunnioittaen; Tuoretta kalaa, äyriäisiä ja mätiä löytyy siinä missä ennenkin. Kokit leikkaamassa pihvikarjan filettä, erilaisin lisukkein ja kastikkein. Kattaukseen on lisätty noin vuosikymmen sitten Aasialainen osio, mistä löytyy Sushien lisäksi dumblingseja sekä muuta perinteistä Aasia-ruokaa. Noin puoli vuosikymmentä sitten kattauksen vegaanipuoli monipuolistui; nykyään vegaaneille on vaikka mitä herkkuja polenta-pizzasta avokadomousseen ja niin edelleen. Jopa jälkiruokavalikoimista löytyy nykyään muun muassa raakasuklaakakkua. Mainitsemisen arvoisena myös monipuolinen salaattivalikoima. Sen sijaan juustovalikoima on saattanut hieman supistua vuosikymmenessä. Mutta kuka tarvitsee enemmän, kuin kolme jälkiruokajuustoa?

Taaperoni suosikki illallisbuffetista oli ehdottomasti lasten tarjoiluista penne pasta tomaatti-jauhelihakastikkeella. Toinen suosikki oli kurkut - ja vahvana kolmosena ranskalaiset perunat. Puolisoni asui niin kauan pois Suomesta, että aina kun hän näkee lihapullat - se on menoa. Siljan Buffetin lihapullat saivat häneltä täyden kympin. Teinin suosikki oli juuri sopivan roseksi jätetty pihvikarjan file lisukkeineen. Itse liputan äyriäisten, mädin ja kalojen puolesta. Toki nyt raskaana ollessa kun kaikki hyvä on kiellettyä, jouduin hieman himmailemaan.


Aamiainen


Myös aamiainen nautittiin Silja Serenaden Grande Buffetissa kumpanakin aamuna. Siljan buffa-aamiainen on säilynyt klassisena ja sopivan monipuolisena läpi vuosikymmenten; sieltä löytyy kaikki sama, mitä hieman paremman hotellin aamiaisvalikoimista yleensä löytyy. Hinta-laatusuhde on kohdallaan. Taaperoni rakastaa nakkeja yli kaiken. Aamiaisbuffassa toinen suosikki oli raejuusto, sekä minimuffinssi. Arjesta poiketen rakkaani sai nauttia myös karpalomehusta. Sitä olisi mennyt lasikaupalla, mutta kohtuus kaikessa.


Taaperoni rakastaa nakkeja yli kaiken. Aamiaisbuffassa toinen suosikki oli raejuusto, sekä minimuffinssi.


Illallinen Tavolata -ravintolassaSecondeiksi tilaamamme pasta meni taaperon suihin. Onneksi olimme tilanneet myös herkullisen merenelävärisotton - tämä oli henkilökohtainen suosikkini. Teini oli valinnut itselleen lasagnen, mikä oli kuulemma yksi parhaista lasagneista mitä hän on koskaan syönyt.Grande buffetin kanssa samassa kerroksessa sijaitseva Italialainen Tavolata -ravintola toi mukavaa vaihtelua buffetille. Menu näytti perinteiseltä Italialaiselta. Lapsille löytyi oma menunsa - tosin meidän poikamme suosikki oli linguine-tyylinen pasta hummerikastikkeella ja jättikatkaravuilla. Siinä jäi Harri Hylkeen lohi kakkoseksi - tyydyin kohtalooni, ja luovutin mereneläväpastan parempiin suihin. Toki tämä kyseinen lastenannos sopi myös aikuiseen makuun.Antipastoiksi tilasimme lajitelman kokin valitsemia Italialaisia leikkeleitä, juustoa, oliiveja ja niin edelleen. Juuston ystävänä olisin toivonut runsaammin juustoa, kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli miellyttävä. Secondeiksi tilaamamme pasta meni taaperon suihin. Onneksi olimme tilanneet myös herkullisen merenelävärisotton - tämä oli henkilökohtainen suosikkini. Teini oli valinnut itselleen lasagnen, mikä oli kuulemma yksi parhaista lasagneista mitä hän on koskaan syönyt.


Antipastojen ja secondien jälkeen olimme jo varsin täynnä - halusin kuitenkin kokeilla vielä 'kana-saltimboccan'. Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että saltimboccaa ei voi missään nimessä tehdä muusta kuin vasikasta - tai jos on pakko, niin possun ulkofileestä. Ja saltimboccan tulee olla nuijittu ohueksi. Tämän annoksen kohdalla saltimbocca oli hieman erilainen kokemus, vaikkakin kana oli hyvän makuista - ja tosiaan kanaa, ei mitään broileria. Olimme sen verran täynnä, että emme jaksaneet tilata dolceja - vaikka kuinka tiramisuhammasta olisi kolottanut. Lisäksi taaperon oli aika päästä nukkumaan. Ravintola oli viihtyisä ja hinnoittelu maltillista. Lapsiystävällinen ympäristö saa minut palaamaan sitten, kun Silja Line taas risteilee.Tavolata - Silja Serenade

Silja Serenaden leikkipaikkaSilja Serenaden lasten leikkipaikka sijaitsi ennen Promenadella. Nykyään leikkipaikka sijaitsee 5. kannella, ja on huomattavasti lapsuuteni paratiisia tilavampi. Taaperomme oli varsin vaikuttunut lukemattomista liukumäistä, legoista, pehmopalikoista, polkuauto-traktoreista ja toistolla pyörivistä Muumi-klassikoista. Hygieniaa oli tehostettu myös leikkipaikalla, mikä näkyi mm. pallomerien pallojen poissaololla, lukuisilla käsidesinfiointiaineilla ja hygieniaohjeistuksilla.Silja Serenaden viihde teineille


Nykyään Silja Serenadella otetaan mielestäni entistä enemmän huomioon myös vanhempien lasten ja teinien viihtyvyys. Siljalta löytyy mm. teineille suunnattu Hack On The Deck -seikkailupeli, mistä 15-vuotias jaksoi innostua. Hän myös rakastaa musikaaleja, joten Gabaree-tyyliset koko perheen esitykset olivat hänen mieleensä. Virkistävää huomata, että nykyteini saa olla rauhassa teini. 90-luvun tupakansavuiset ja känninkatkuiset risteilyt ovat historiaa. Nykyään Silja Serenade on savuton, ja laivan yökerhoon on tiukka ikäraja.


Silja Serenaden kylpylä-osasto


Silja Serenaden kylpyläosasto on uusittu viimeisen vuosikymmenen sisällä. Sieltä löytyy saunojen, yksityissaunojen ja höyrysaunan lisäksi kolme tilavaa poreallasta sekä pieni lastenallas. Vaativa taaperomme viihtyi kumpanakin risteilypäivänä sukellellen kahden tunnin ajan siinä keskimmäisessä, lämpimimmässä porealtaassa. Oli kiva, kun kylpyläosasto oli suhteellisen tyhjä. Näin ollen oli mahdollisuus antaa lapsen uiskennella vapaasti ilman, että se häiritsisi muita asiakkaita. Myös kylpyläosaston hygienia oli huippuluokkaa, ja henkilökunta siivosi jatkuvasti myös pukuhuoneita. Nyt muutaman päivän jälkeen polskuttelusta meillä ei vieläkään ole minkäänlaisia infektioita tai tauteja - vaikka lapsemme oppi sukeltamaan Silja Serenaden porealtaassa!


Shoppailu Silja SerenadellaLapsille on sitten erikseen vielä lelukauppa, josta perheemme traditioita kunnioittaen taapero sai valita itselleen vapaavalintaisen lelun. Mukaan lähti LEGO-paketti.Silja Serenaden shoppailumahdollisuudet ovat vuonna 2020 varsin runsaat; viimeisen vuosikymmenen saatossa kosmetiikkakauppa on siirtynyt kokonaan taxfreen yhteyteen laivan 6. kerrokseen. Promenadelta löytyy Tommy Hilfigerin ja Marimekon liikkeiden lisäksi suosikkini Siljalta - luksusmerkkeihin erikoistunut liike. Sieltä löytyy enimmäkseen aurinkolaseja, koruja, laukkuja ja kenkiä. Tämän lisäksi muutama muu vaateliike, sekä mm. muumituotteita ja Arabia Iittalaa myyvä kauppa. Lapsille on sitten erikseen vielä lelukauppa, josta perheemme traditioita kunnioittaen taapero sai valita itselleen vapaavalintaisen lelun. Mukaan lähti LEGO-paketti. Teini sai valita sitten maissa itselleen merkkivaatteita.Tästä Lego-paketista sisältöineen on muodostunut taaperollemme erityisen rakas.


Riiassa


Maanantai-aamupäivä Riian vanhassa kaupungissa oli todella rauhallinen. Kävelimme satamasta vanhaan kaupunkiin n. kaksikymmentä minuuttia. Istuimme viihtyisän kahvilan terassille, ja tilasimme samalla lounasta. Riian vanhan kaupungin hintataso on lähes samaa luokkaa kuin Suomessakin - mutta kokemukseni perusteella rahoille saa enemmän vastinetta. Sateinen päivä jatkui shoppailulla vanhassa kaupungissa sijaitsevassa Galerija Centrs -kauppakeskuksessa. Kyseessä ei ole mikään ihan tyypillinen, sieluton kauppakeskus. Tämä kauppakeskus on rakennettu suoraan kadun päälle ja on itseasiassa arkkitehtuurisesti varsin miellyttävä. Katso vaikka itse!


Teini sai valita itselleen merkkivaatteita Galerija Centrksestä..


Emme ottaneet paineita päivän ohjelmasta, vaan pieni pyöriminen vanhassa kaupungissa oli meille varsin passeli. Ensi kerralla haluamme mahdollisesti viettää kokonaisen viikonlopun Riikassa. Tällä kertaa suuntasimme takaisin laivalle jo kolmen aikaan. Puolisoni osti itselleen tuliaisina satamasta muutaman pullon suosikki-punaviiniään, mikä maksaa Suomen Alkossa n. kaksikymmentäviisi euroa. Riikan satamassa hinta oli viisi euroa per pullo.
Toivottavasti myös Baltic Queen on yhtä lapsiystävällinen vaihtoehto - ehdottomasti voisin kokeilla sitä seuraavaksi taaperon kanssa!Oletko sinä käynyt Riiassa laivalla - mitä tykkäsit?

© 2020 by Emmi Pyykkoe

Content specialist, Marketing guru

contact@creativehki.com

 The Divine ventures of Emmi Pyykkoe

emmipyykko.com